Veel gestelde vragen

WAAROM VINDEN BALLONVAARTEN VROEG IN DE MORGEN OF BEGIN VAN DE AVOND PLAATS?

Ballonvaarten vinden juist dan plaats omdat de lucht dan het meest stabiel is. Ballonnen hebben stabiele condities nodig om veilig te kunnen varen en de periode rond zonsopkomst/zonsondergang is daarvoor het meest geschikt. De thermiek begint ongeveer 2 uur na zonsopkomst wanneer de zon de aarde verwarmt. Dan begint de luchtopbouw onstabiel te worden.
2 uur voor zonsondergang neemt de thermiek weer af. De zon komt zo schuin op de aarde te staan dat deze niet meer verwarmt wordt maar juist afkoelt. Op dat moment stopt dus de opstijgende warme lucht van de aarde en neemt de windsnelheid af en wordt de atmosfeer stabiel. Dit moment gebruiken ballonvaarders om de lucht in te gaan en in een stabiele atmosfeer te gaan ballonvaren. Echter in de winter kun je overdag wel ballonvaren. Omdat er in de winter bijna geen thermiek is.

HOE KUNNEN BALLONNEN VAREN?

Hete lucht stijgt, zo simpel is het. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de vaart de lucht in de ballon warmer is dan de lucht buiten de ballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de ballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.

WAAR ZIJN BALLONNEN VAN GEMAAKT?

De envelope (de ballon zelf) is gemaakt van een stof genaamd ripstop nylon (zeer licht en zeer sterk) met tapes en roestvrijstalen kabels, die zo gemaakt zijn dat ze aan de mand vastgemaakt kunnen worden. De mand is gemaakt van riet en zijn allemaal met de hand gemaakt.

HOE HOOG KUNNEN BALLONNEN VAREN?

Piloten willen u graag zoveel mogelijk laten zien en zullen daarom, afhankelijk van het weer, op verschillende hoogtes varen. Een ballon kan zowel op boomtophoogte varen als enkele duizenden meters hoog. In Nederland is het luchtruim opgedeeld in verschillende classificaties en mag een ballon afhankelijk van de luchtruim classificatie nooit hoger als 10.000 ft. Echter op deze hoogte wordt er nooit commercieel ballon gevaren. Tijdens een normale ballonvaart gaat u over het algemeen nooit hoger dan 3000 ft. Dit is ongeveer 1km hoog.

HOE STUUR JE EEN BALLON?

Ballonnen kunnen niet gestuurd worden! Niettemin variëren luchtstromen op verschillende hoogtes en een piloot kan hier gebruik van maken door op verschillende hoogtes te gaan varen. En zo toch een klein beetje sturing krijgen. Een ballon vaart op de wind en volgt dus de windrichting. Er is dus enkel sturing als de windrichting op verschillende hoogtes varieert. Doormiddel van een andere luchtstroom te kiezen en dus lager of hoger te gaan kan de ballonvaarder een beetje bepalen welke kant deze op gaat.

WAT VOOR KLEDING MOET IK DRAGEN?

Vrijetijdskleding is het meest comfortabel. Een warme sweater of jas zou u nodig kunnen hebben . Deze kunt u tevens eenvoudig uittrekken als het warmer wordt. Voor schoenen adviseren wij u stevige, dichte schoenen.

WAT NEEM IK MEE?

Een camera of video is een absolute “must” om herinneringen aan uw bijzondere ballonvaart vast te leggen. Neemt u ook extra film en batterijen mee, want als u in de lucht zonder komt te zitten, kunt u misschien bijzondere momenten missen. U dient er wel rekening mee te houden, dat uw film/fototoestellen op eigen risico meeneemt.

KAN IEDEREEN BALLONVAREN?

We varen met passagiers in de leeftijd van 8 tot 100 jaar. Belangrijk is wel dat de passagiers 1 tot 1.5 uur kunnen staan. Als er twijfel bestaat betreffende lichamelijke of gezondheidsredenen, geeft u dit dan aan ons door voordat u boekt. Bij zwangerschap adviseren wij u niet te gaan ballonvaren. Graag maken wij in dit geval op een later tijdstip een nieuwe afspraak.

IK HEB MOOIE FOTO’S GEZIEN OP DE WEBSITE, ZIJN DEZE TE KOOP?

Jazeker, met enige regelmaat krijgen wij de vraag of onze foto’s te koop zijn. Xclusive ballonvaarten gebruikt voor alle foto’s die geplaatst zijn op de website een professionele digitale spiegelreflex camera met uitsluitend l-prolenzen. Doordat een ballon tijdens het opstijgen of  landen lager mag varen dan een vliegtuig of helikopter krijgt u echt unieke foto’s. Bovendien vaart een ballon altijd in het ‘golden hour’ zodat de lichtval en kleurbalans werkelijk uniek zijn. Staat uw gewenste foto niet op de website of wilt u unieke foto’s van een object. Xclusive ballonvaarten regelt in zo’n geval een aparte opstijgvergunning vlakbij het te, te fotograferen object en maakt deze werkelijke unieke foto voor u.

Wij maken onderscheid tussen openbaar gebruik voor op bv een website of voor privegebruik van de foto’s.
Wilt u een foto kopen om bv een mooie poster te laten drukken en in uw woonkamer op te hangen dan kost dit €950,- per stuk.

Foto’s voor gebruik op een website begint bij €2500,- per jaar met een follow link.
Zonder follow link of voor gebruik in een reclame folder, neem contact met ons op.